قولنج نفریتیک؛ علائم و درمان

به گزارش تور تایلند، ویژگی هر دردی که به نام قولنج شناخته می گردد در رفتار اسپاسماتیک آن است. درد به صورت ریتمیک شکل گرفته و از بین می رود و موجب نقطه های اوج درد با دوره های کوتاه آرامش در این بین می گردد.

قولنج نفریتیک؛ علائم و درمان

قولنج یا کولیک نفریتیک یکی از شدیدترین درد هایی است که فرد می تواند آن را تجربه کند. آن هایی که این شرایط را تجربه نموده اند به طور دقیق درک می نمایند که در خصوص چه چیزی صحبت می کنیم. قولنج نفریتیک در ناحیه کمر، نزدیک به کلیه ها یا کمی پایین تر جایی که دستگاه ادراری واقع شده است، احساس می گردد.

ویژگی هر دردی که به نام قولنج شناخته می گردد در رفتار اسپاسماتیک آن است. درد به صورت ریتمیک شکل گرفته و از بین می رود و موجب نقطه های اوج درد با دوره های کوتاه آرامش در این بین می گردد.

در قولنج نفریتیک، درد از دستگاه ادارای به واسطه یک انسداد در مسیری که ادرار باید از آن عبور نموده تا به مثانه برسد، سرچشمه می گیرد. زمانی که یک انسداد در این سیستم وجود دارد، دستگاه ادراری کوشش می نماید با منقبض کردن مجاری خود بر آن چیره گردد. این انقباض به عنوان قولنج یا کولیک شناخته می گردد.

درد قولنج نفریتیک در ناحیه کمر شکل گرفته و به سمت کشاله ران فردی که از این شرایط رنج می برد، گسترش می یابد. با توجه به مکان شکل گیری انسداد، درد در سمت راست یا چپ بدن احساس می گردد.

دلایل قولنج نفریتیک

دلیل درد قولنج نفریتیک بروز یک انسداد در دستگاه ادراری است. این انسداد به ادرار که در کلیه شکل گرفته است اجازه نمی دهد وارد مثانه گردد. اگرچه سنگ های کلیه شایع ترین دلیل بروز انسداد است، این شرایط می تواند به واسطه دلایل دیگری شکل بگیرد.

از جمله دلایل بدخیم بروز انسداد می توان به تومور های سرطانی در دستگاه ادراری اشاره نمود. همچنین، شکل گیری توموری بدخیم در اندام های مجاور که روی بخش های دستگاه ادراری فشار وارد می نماید، به عنوان مثال تومور های سرطانی روده، نیز می تواند دلیل بروز انسداد باشد.

از جمله دلایل خوش خیم انسداد نیز می توان به آنوریسم آئورت، عظیم شدن یا بیرون زدگی دیواره سرخرگ آئورت در قسمت شکم اشاره نمود. فیبروز خلف صفاقی، تشکیل بافت فیبروز در قسمت پشت شکم، یکی دیگر از مواردی است که می تواند موجب بروز انسداد گردد.

سنگ های کلیه

همانگونه که پیشتر اشاره شد، شایع ترین دلیل بروز قولنج نفریتیک سنگ های کلیه هستند. این سنگ ها در اندازه های مختلف شکل گرفته و کلیه ها یا حالب ها را درگیر می نمایند. زمانی که در کوشش برای ترک بدن هستند، سنگ های کلیه می توانند موجب بروز انسداد و در نتیجه آن درد شوند.

تقریبا 80 درصد موارد سنگ های کلیه از نوع کلسیمی هستند. به همین دلیل، شرایطی خاص با افزایش احتمال شکل گیری آن ها پیوند خورده اند که از آن جمله می توان به کم کاری تیروئید، کم تحرکی، باقی ماندن در حالت خوابیده در بلند مدت یا مصرف بیش از حد کلسیم اشاره نمود.

افرادی که عفونت های مکرر ادراری را تجربه می نمایند نیز احتمال بیشتری دارد با تشکیل سنگ های کلیه روبرو شوند. این شرایط بین زنان نسبت به مردان شایع تر است. بیمارانی که سوند ادراری دارند در معرض خطر بیشتری برای عفونت قرار دارند، از این رو، احتمال تشکیل سنگ های کلیه نیز بیشتر می گردد.

کمتر از 10 درصد موارد سنگ های کلیه از نوع اسید اوریک هستند. این شرایط بین افراد مبتلا به اختلال نقرس شایع است. گاهی اوقات، رژیم های غذایی سرشار از پروتئین که موجب افزایش اسید اوریک در خون می گردد، در ایجاد سنگ های کلیه نقش دارند.

در نهایت، کمتر از یک درصد سنگ های کلیه با یک بیماری ژنتیکی به نام سیستینوریا (سیستین بالا در ادرار) مرتبط هستند. این شرایطی نادر است و از والدین به فرزند منتقل می گردد.

علائم قولنج نفریتیک

درد شدید بارزترین علامت قولنج نفریتیک است. درد به طور ناگهانی و با شدت زیاد ظاهر می گردد. درد در قسمت کمر شروع شده و به سمت کشاله ران گسترش می یابد. این درد به طور معمول با موارد زیر همراه است:

تب. این شرایط همیشه رخ نمی دهد. تب می تواند به واسطه خود درد یا عفونت دستگاه ادراری شکل بگیرد.

دیسوریا. این به دشواری و درد در دفع ادرار گفته می گردد که با انسداد در ارتباط است.

پولاکیوری. این به تکرر ادرار گفته می گردد. بیمار دفع ادرار با تکرر بیشتر را انجام می دهد، اما مقدار ادرار دفع شده در هر بار کم است.

هماچوری. در بعضی موارد، سنگ های کلیه می توانند به مجاری ادرار آسیب رسانده و موجب مشاهده خون در ادرار گردد.

تشخیص و درمان

به طور معمول، پزشکان قولنج نفریتیک را با آنالیز علائم به سرعت تشخیص می دهند. درد بسیار تعیین است و بسیاری از بیماری ها علائم مشابهی با قولنج نفریتیک ندارند. با این وجود، پزشک برای تشخیص دقیق باید آزمایش های ادرار و تصویربرداری را انجام دهد.

تشخیص قطعی به وسیله سونوگرافی کلیه و مثانه، جایی که بیشتر موارد وجود انسداد شناسایی شده و در خصوص سنگ ها اندازه آن ها تعیین می گردد، صورت می گیرد. فقط در مواردی که تصاویر بالینی ناتعیین هستند به توموگرافی احتیاج خواهد بود.

پس از تشخیص، فرایند درمان بر مبنای کاهش درد انتخاب می گردد. اولویت این است که درد بیمار تسکین یابد. برای این منظور، پزشک دارو های ضد التهاب و ضد درد را تجویز می نماید. دارو ها می توانند خوراکی یا تزریقی باشند. گزینه های تزریقی زمانی انتخاب می شوند که درد بسیار شدید بوده یا بیمار با استفراغ روبرو باشد.

درمان پس از درد

زمانی که درد برطرف شد، برنامه ریزی برای برطرف انسداد اقدام بعدی محسوب می گردد. اگر به عمل جراحی احتیاج باشد، پزشک زمان آن را برنامه ریزی خواهد نمود. اگر دلیل سنگ کلیه باشد، گزینه های درمانی مختلفی وجود دارند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:

هیدارتاسیون: زمانی که بیمار دارای سنگ های کلیه کوچک است، بهتر است منتظر دفع خود بخود آن باشد. بیمار می تواند با نوشیدن آب زیاد به این فرایند یاری کند.

سنگ شکن برون اندامی: در این روش از امواج شوک بیرون از بدن برای شکستن سنگ ها استفاده می گردد تا به وسیله ادرار دفع شوند.

اورتوسکوپی: این عمل جراحی برای خرد کردن و خارج کردن سنگ های کلیه عظیم تر استفاده می گردد.

منبع: فرادید
انتشار: 16 دی 1399 بروزرسانی: 16 دی 1399 گردآورنده: tour-thailand.ir شناسه مطلب: 1401

به "قولنج نفریتیک؛ علائم و درمان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قولنج نفریتیک؛ علائم و درمان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید