علائم پارکینسون چیست؟ 13 نشانه شایع این بیماری

به گزارش تور تایلند، خبرنگاران - علائم برجسته بیماری پارکینسون لرزش و اختلال در حرکات بدن (حرکت به صورت آهسته) است. تغییرات کوچک در حرکات و رفتار فرد، می تواند از علائم پارکینسون قبل از تشخیص باشد.

علائم پارکینسون چیست؟ 13 نشانه شایع این بیماری

بیماری پارکینسون نوعی اختلال سیستم عصبی است که حدود 1 درصد از افراد 65 سال و بالاتر را تحت تأثیر قرار می دهد. علائم پارکینسون معمولاً به آرامی و طی چند سال ظاهر می شوند. اگر فردی متوجه علائم بیماری پارکینسون گردد، بهتر است هرچه سریع تر با پزشک تماس بگیرد. درمان زودهنگام می تواند نتایج بلندمدت این شرایط را بهبود ببخشد. در این مقاله، ما 13 نشانه اولیه بیماری پارکینسون را شرح خواهیم داد.

علائم پارکینسون

1. لرزش

بسیاری از متخصصان مراقبت های بهداشتی معتقدند لرزش یکی از علائم رایج بیماری پارکینسون است. این لرزش شامل تکان خوردن دست، پا و چانه است. لرزش های مرتبط با بیماری پارکینسون لرزش استراحت نامیده می شوند. به این معنا که هنگامی که فرد از بخش آسیب دیده بدنش استفاده نموده و آن را از حالت استراحت خارج می نماید، لرزش متوقف می گردد.

لرزش ها در ابتدا بسیار کم هستند. در مرحله نخست، فردی که دچار لرزش شده تنها خودش متوجه این موضوع می گردد اما با پیشرفت بیماری شرایط وخیم تر خواهد شد. لرزش ها معمولاً در یک طرف بدن آغاز شده و به تدریج در قسمت های دیگر توسعه می یابند.

2. مشکل در راه رفتن

تغییرات خفیف در نحوه راه رفتن فرد می تواند نشانه اولیه ای از بیماری پارکینسون باشد. فرد مبتلا به پارکینسون به آرامی حرکت می نماید یا هنگام راه رفتن پای خود را می کشد. بیمار ممکن است با سرعت نامنظمی راه برود، به طور ناگهانی سریع تر راه برود یا گام های بلندتری بردارد.

3. دست خط ریز و کمرنگ

میکروگرافیا (Micrographia) نوعی اختلال است که موجب ایجاد دستخط هایی ریز و کمرنگ می گردد. پزشکان میکروگرافیا را با بیماری هایی مانند پارکینسون که سیستم عصبی را تحت تأثیر قرار می دهد یا موجب اختلالات نوروژنیکی می گردد در ارتباط می دانند.

4. از دست دادن حس بویایی

هیپوسمی (Hyposmia) زمانی رخ می دهد که فردی حس بویایی اش را از دست بدهد. این مورد، اختلال در عملکرد بویایی هم نامیده می گردد. از دست دادن حس بویایی علامت نسبتاً شایعی است که 70 تا 90 درصد از افراد مبتلا را تحت تأثیر قرار می دهد. از دست دادن حس بویایی یکی از علائم قابل توجه بیماری پارکینسون است که مربوط به حرکت نیست. این مورد حتی می تواند چندین سال قبل از اینکه بیماری حرکت فرد را تحت تأثیر قرار دهد ظاهر گردد.

افراد مبتلا به هیپوسمی به اسم علائم پارکینسون ممکن است مسائل زیر را تجربه نمایند:

  • حس ضعیف بویایی
  • مشکل در تشخیص بوهای مختلف
  • مشکل در بیان تفاوت میان بوها

پزشکان از آزمایش های شناسایی بو برای تشخیص هیپوسمی استفاده می نمایند، اما صحت و درستی این آزمایش ها فرق دارد. داشتن هیپوسمی همیشه به این معنا نیست که فرد مبتلا به بیماری پارکینسون است. حس بویایی فرد می تواند به دلایل مختلفی تغییر کند؛ دلایلی از جمله سن، سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی مضر. هیپوسمی بعلاوه نشانه ای از سایر بیماری های پزشکی از جمله آلزایمر و هانتینگتون می باشد.

5. مسائل خواب

بیماری پارکینسون می تواند خواب افراد را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. افرادی که بیماری پارکینسون دارند ممکن است طیف وسیعی از علائم مربوط به خواب را تجربه نمایند؛ از جمله:

  • بی خوابی
  • خستگی بیش ازحد
  • نارکولپسی (حمله خواب)
  • آپنه خواب
  • کابوس
  • حرکات غیرقابل کنترل یا پراکنده هنگام خواب

6. تعادل ضعیف

بیماری پارکینسون به طور خاص سلول های عصبی که عقده های قاعده ای (basal ganglia) نامیده شده و در عمق مغز قرار دارند را مورد هدف قرار می دهد. عصب های basal ganglia تعادل و انعطاف پذیری را کنترل می نمایند، به طوری که هرگونه آسیب به این اعصاب می تواند تعادل فرد را مختل کند.

پزشکان برای ارزیابی تعادل افراد از تستی به نام تست کششی استفاده می نمایند. برای انجام تست کششی، متخصص مراقبت های بهداشتی به آرامی شانه های فرد را عقب می کشد تا تعادل خود را از دست بدهد و مدت زمانی که طول می کشد تا تعادل فرد به حالت عادی بازگردد را یادداشت می نماید.

افراد سالم پس از یک یا دو مرحله بهبود می یابند، در حالی که افراد مبتلا به بیماری پارکینسون ممکن است به جلسات بیشتری احتیاج داشته باشند تا بتوانند تعادل خود را بهتر نمایند.

7. برادی کینزی (کندی حرکت)

برادی کینزی اصطلاحی است که به کندی حرکت یا عدم حرکت اطلاق می گردد. برادی کینزی علائم مختلفی را از جمله سفتی اندام ها و حرکات آهسته ایجاد می نماید. فرد مبتلا به برادی کینزی ممکن است آهسته راه برود یا حرکات سختی داشته باشد. بعضی از افرادی که این نشانه را دارند ممکن است آن را با ضعف عضلانی اشتباه بگیرند. با این حال، برادی کینزی قدرت عضلانی را تحت تأثیر قرار نمی دهد.

8. هیپومیمیا

صورت دارای حرکت های عضلانی زیاد، پیچیده و دقیق است. افراد مبتلا به بیماری پارکینسون معمولاً دارای توانایی کمتری برای بیان حالات چهره خود هستند. این حالت هیپومیمیا نامیده می گردد. هیپومیمیا مربوط به برادی کینزی است. در این حالت عضلات صورت آهسته یا بسیار سریع حرکت می نمایند. افراد مبتلا به هیپومیمیا ممکن است بسیار جدی و خشک به نظر برسند و این در حالیست که توانایی آن ها در لمس احساسات کم نشده است. هیپومیمیا بعلاوه می تواند باعث گردد فرد بسیار آهسته پلک بزند. فرد مبتلا به هیپومیمیا ممکن است به سختی با دیگران ارتباط برقرار کند زیرا تغییر در حالات صورتش کمتر از حد معمول دیده می گردد.

9. تغییرات صوتی

تغییر در کیفیت و صدای فرد یکی دیگر از علائم پارکینسون است. تغییرات صوتی ممکن است شامل صحبت کردن با لحنی نرم تر یا آغاز به صحبت با صدایی معمولی و سپس بسیار نرم باشد. در موارد دیگربیمار ممکن است تغییرات معمول حجم و لحن صدای خود را از دست بدهد، به طوری که صدا یکنواخت به نظر برسد.

10. حالت قوز کردن یا خمیدگی

افراد مبتلا به بیماری پارکینسون ممکن است به علت بروز علائم دیگر بیماری مانند استحکام عضله، متوجه تغییراتی در حالات خود شوند. افراد به طور طبیعی به نحوی می ایستند که وزنشان همیشه به طور مساوی روی پاهایشان توزیع می گردد. با این حال افراد مبتلا به بیماری پارکینسون ممکن است به سمت جلو خم شده، قوز نموده و خمیده شوند.

11. یبوست

یبوست مشکل رایجی است که می تواند به دلایل مختلف به وجود بیاید. این بیماری یکی از شایع ترین علائم غیر مغزی مرتبط با پارکینسون است. تقریباً 25 درصد از افراد مبتلا به پارکینسون قبل از بروز علائم حرکتی، یبوست را تجربه می نمایند.

12. علائم روان شناختی

بیماری پارکینسون می تواند به شدت بر سلامت روان فرد تأثیر بگذارد. این بیماری سطح طبیعی دوپامین بدن را کاهش می دهد و این امر می تواند تغییراتی را در خلق وخو و رفتار ایجاد کند.

بعضی از علائم روانی مرتبط با بیماری پارکینسون عبارت اند از:

  • افسردگی
  • اضطراب
  • روان پریشی
  • زوال عقل (جنون)
  • گیجی
  • مشکل در برنامه ریزی
  • کاهش در توانایی حل مسئله

13. کاهش وزن

افراد مبتلا به بیماری پارکینسون ممکن است به دلایل مختلف، کاهش وزن کم تا متوسطی را تجربه نمایند. لرزش و سایر علائم حرکتی مرتبط با پارکینسون ممکن است احتیاجهای انرژی طبیعی بدن را افزایش دهند. علائم غیر حرکتی مانند بویایی، افسردگی، یا مسائل گوارشی ممکن است باعث شوند افراد کمتر بخورند و این امر می تواند منجر به کاهش وزن گردد.

نتیجه گیری

تشخیص بیماری پارکینسون، به ویژه در مراحل ابتدایی بسیار سخت است چرا که علائم ظریف تر و پراکنده تر هستند. با این حال دانستن اینکه در پی علائم کدام بیماری می شد، می تواند افراد را تشویق کند قبل از شیوع بیماری، در پی مراقبت های پزشکی باشند.

علائم اولیه بیماری پارکینسون عبارت اند از:

  • لرزش
  • مشکل در راه رفتن
  • دست خط ریز و کمرنگ
  • از دست دادن حس بویایی
  • مسائل خواب
  • تعادل ضعیف
  • برادی کینزی (کندی حرکت)
  • هیپومیمیا
  • تغییرات صوتی
  • حالت قوز کردن یا خمیدگی
  • یبوست
  • علائم روان شناختی
  • کاهش وزن

داشتن این علائم همیشه به این معنا نیست که فرد مبتلا به بیماری پارکینسون است. افرادی که بیش از 60 سال سن دارند ضروری است در صورت مشاهده هر کدام از علائم ذکرشده در بالا، با یک متخصص مشورت نمایند. تشخیص زودهنگام منجر به درمان زودتر می گردد که می تواند کیفیت کلی زندگی یک فرد را بهبود ببخشد.

منبع: مجله انگیزه
انتشار: 15 مرداد 1400 بروزرسانی: 15 مرداد 1400 گردآورنده: tour-thailand.ir شناسه مطلب: 1780

به "علائم پارکینسون چیست؟ 13 نشانه شایع این بیماری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "علائم پارکینسون چیست؟ 13 نشانه شایع این بیماری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید