اینگونه انتقاد کنید تا نتیجه بگیرید ، راهکارهایی برای دوری از انتقاد نابجا
به گزارش تور تایلند، درست انتقاد کردن از دیگران مهارت مهمی است چراکه انتقاد نابجا و نادرست تمام زندگی و آینده فرد را تحت الشعاع قرار می دهد.
به گزارش خبرنگاران، درست انتقاد کردن از دیگران مهارت مهمی است و اگر یاد بگیریم از دیگران درست و به موقع انتقاد کنیم، شاید نیمی از سوءتفاهم هایی که بین افراد-در خانواده و جامعه- وجود دارد، رفع گردد. زمانی می توانیم بگوییم ارتباط بین افراد درست، مؤثر و سازنده است که افراد بتوانند در تعامل با دیگران به پیشرفت برسند.
گاهی انتقادهایی که بیان می گردد اگر چه ممکن است سازنده هم باشد اما چون به درستی بیان نمی گردد بیشتر مخرب است و باعث تخریب شخصیتی طرف مقابل می گردد. گاهی انتقادی نابه جا و نادرست، تمام زندگی و آینده فرد را تحت الشعاع قرار می دهد. می توان با وجود انتقادهایی که به اعمال، رفتار، شخصیت و... دیگران داریم اما با تأکید بر ویژگی های مثبت آن فرد، نکات منفی را نیز بازگو کنیم و راهکار های منطقی برای برون رفت از آن شرایط به او ارائه بدهیم.
تقی ابوطالبی احمدی، روانشناس و مشاوره خانواده با اشاره به اینکه مؤثرترین و مهم ترین دوران زندگی هر فردی، دوران کودکی است به خبرنگاران می گوید: در این دوران شخصیت فرد پایه ریزی می گردد و ابعاد اجتماعی، عاطفی، شخصیتی و معنوی فرد از همین دوران کودکی پایه گذاری می گردد. به همین علت است که گفته می گردد اغلب تنش ها و اختلالاتی که در بزرگسالی با آن روبرو می شویم ناشی از کمبود توجه در دوران کودکی و نبود برنامه های صحیح برای رشد و باروری فکری و عقلانی افراد در این مرحله مهم از زندگی است.
به گفته او بستر اصلی رشد افراد در خانواده و نزد والدین شکل می گیرد و پدر و مادر هستند که می توانند یک طرحواره مثبت شخصیتی را برای آینده کودک برنامه ریزی نموده و تربیت او را با اقتدار منطقی رشد بدهند. انسان های چندساحتی که در آینده می توانند زندگی نرمال و آرامی را تجربه نمایند در خانواده ای رشد نموده اند که پدر و مادر آن خانواده اقتدار منطقی داشته اند و همه اعضای خانواده همکار و همیار یکدیگر بوده اند و از این طریق توانسته اند به رشد و بالندگی برسند.
حس مسئولیت همگانی
احمدی با تأکید بر اینکه در این خانواده ها به من چه جایی ندارد، می گوید: همه اعضای این خانواده نسبت به یکدیگر احساس مسئولیت می نمایند و خود را نسبت به رشد دیگران مسئول می دانند. اعضای خانواده در کنار یکدیگر مهارت های ارتباطی، تصمیم گیری، حل مسائل، ارتباط مؤثر، کنترل خشم، تاب آوری و مهارت انتقاد مؤثر را یاد می گیرند و در تمام طول عمر خود از این آموزه ها استفاده می نمایند.
به گفته این استاد دانشگاه، نقد مؤثر و منصفانه باعث ارتقای انسان می گردد. در کنار نقد می توان پیشنهادهای عملی هم برای رفع کردن نقص هایی که دیده می گردد ارائه گردد؛ پیشنهادهایی که شرایط اجرا و الزامات اجرای آن وجود داشته باشد. برای رسیدن به این منظور - نقد منصفانه سازنده- انسان باید اول خود را جای فردی بگذارد که از او می خواهد انتقاد کند و بعد ببیند پیشنهادهایی که به او می دهد قابلیت اجرا شدن دارد یا نه، چرا که اگر پیشنهادهای ارائه شده قابلیت اجرا شدن نداشته باشد نه تنها این نقد منصفانه نیست بلکه بیشتر باعث تحقیر و تخریب شخصیتی طرف مقابل هم می گردد.
او با تأکید بر اینکه یکی از مهارت های اصلی زندگی یاد گرفتن نقد مؤثر است، می گوید: همه اعضای خانواده باید یاد بگیرند که به جای تخریب و توهین و... یکدیگر را به صورت مؤثر و سازنده نقد نمایند. یعنی ابتدا ویژگی های مثبت طرف مقابل را برجسته و از او تعریف کنیم و در کنار این مسئله عنوان کنیم که فلان ویژگی ها را نیز بهتر است داشته باشد. بچه ها در خانواده باید عملا این موضوع را ببینند. ابراز تشکر پدر و مادر از یکدیگر بابت مثلا انجام کارهای خانه، آشپزی و رفت وروب یا خریدهایی که پدر انجام می دهد حتی اگر مطابق میل طرفین نباشد و یا به طور ناقص اجرا شده باشد، بسیار راهگشاست.
همین تشویق و تشکرها به فرد انگیزه می دهد تا در آینده کارهایش را دقیق تر و بهتر انجام دهد، در غیراین صورت با تخریب و مقایسه کردن با دیگران و توهین و... جلوی دیگر اعضای خانواده نه تنها در خانواده تنش ایجاد می گردد بلکه انگیزه فرد نیز برای انجام کار کم می گردد.
مهارتی به نام عذرخواهی
احمدی با ابراز تأسف از اینکه برخی وقت ها چشم گفتن ها در برابر خواسته های دیگران از سر لجبازی، مقاومت و دعوت به سکوت اجباری طرف مقابل است، می گوید: همه ما باید گوش شنوا برای دلایلی که دیگران مطرح می نمایند داشته باشیم و در عین حال اشکالات دیگران را در خفا برایشان بازگو کنیم. متأسفانه ما در بیان عذرخواهی از همسر، پدر، مادر و... همواره کم می آوریم و مقاومت می کنیم.
درحالی که با یک عذرخواهی ساده می توان جلوی بسیاری از تنش ها را گرفت. اعضای خانواده باید در خانه لباسی از جنس عشق و محبت به تن داشته باشند و از عذرخواهی کردن و گذشتن از اشتباهات بقیه افراد نترسند. با انتقاد سازنده می توان به پیشرفت اعضای خانوده یاری کرد و با تخریب باعث به وجود آمدن چالش های متعدد در زندگی می شویم.
به گفته او افرادی که از انسان های پیروز و شخصیت های سالم اجتماع الگوبرداری می نمایند افرادی هستند که در زندگی خود آرامش بیشتری داشته و انسان هایی سالم، آرام و صادق هستند که در پی تخریب شخصیتی دیگران نیستند و می کوشند تا با انتقاد سازنده راهی برای رشد و تعالی فرد مقابل پیدا نمایند.
- کنترل اضطراب در سنین نوجوانی | مراقب باشید این احساس به اختلال تبدیل نگردد